Vackra Gotland

Om man inte vill resa utomlands på sommaren men ändå få en idyllisk semester med sandstrand, gamla historiska ruiner, en båt- eller flygtur till destinationen och en häftig miljö som blandar både party- och familjeliv så är Gotland det enda stället man ska åka till. Gotland, som är Sveriges största ö, har ca 57 000 invånare (varav 25 000 bor fast året om i Visby) besöks årligen av tusentals människor som just vill uppleva natur och kultur, men som inte vill åka längre än tre timmar från fastlandet. Gotland har en yta på 3 134 km2 och har förutom sin egen stora ö även öarna Fårö, Gotska sandön, Furliden samt Stora och Lilla Karlsö. Gotland är cirka fem mil bred och 17,6 mil lång. Det är med andra ord en stor ö, som ägts av både Sverige och Danmark (där den förstnämnde äger ön numera). På Gotland talas gutniska som är en svensk dialekt härstammad från tidigare medeltiden. På Gotland finns över 42 000 fornlämningar.

Transportsätt

Det finns två sätt att ta sig till Gotland på, det ena är med båt och det andra med flyg. En båtresa tar cirka tre timmar oavsett om man åker båten från Nynäshamn eller Oskarshamn. Att flyga går däremot fortare, cirka en halvtimmes flygtid (dock ej inräknad start och landning etc.) Oavsett flyg eller båt kommer man komma först till Visby. Ska man inte stanna i Visby finns det busslinjer som tar en vidare, likaså om man har eller hyr bil på plats. Tar man båten så kan man ta med sig bilen på båten.

Visby

Den största staden på Gotland heter Visby och är nog den stad som är mest känd på Gotland. Visby är en gammal medeltida stad som är byggd utifrån en 3,4 km lång ringmur, som byggdes för att skydda staden mot eventuella attacker från fienden. Sedan år 1995 finns Visby stad med på UNESCO:s värdsarvslista, som skapades för att man skulle bevara byggnader som funnits med länge och bevarats till modern tid. Visby har öns enda flygplats och det är också från Visby som all typ av busskommunikation utgår ifrån. Det har även funnits en järnväg med start i Visby, men den lades ned år 1964. Om somrarna kommer många människor till Visby under Almedalsveckan, den vecka som Sveriges politiker och andra förbund arrangerar olika evenemang, samtidigt som många kommer till Visby för att ha roligt och ha fester.