Medeltidsveckan

VI har tidigare skrivit om Stockholmsveckan på Gotland som äger rum varje år vecka 29. Det är till Visby Stockholmarna kommer för att festa loss ordentligt, och det blir ett himla röj i varenda kvarter. Denna vecka är självklart fantastisk och rolig för alla de som älskar att festa med champagne och allt vad det innebär, men för den mer kulturella så finns det någonting som heter Medeltidsveckan. Medeltidsveckan är en festival som ordnas under vecka 32 på Gotland, och festivalen har funnits ända sedan 1984. Temat för veckan är vanligen den danska kungen Valdemar IV Atterdags brandskattning av Visby, vilket hände år 1361.

Vad händer under veckan?

Och medeltidsveckan är verkligen någonting extra ordinärt som absolut alla borde besöka. Även den som inte tycker om historia eller diverse kultur kommer finna ett intresse av att se spektaklet. På gatorna kommer det under hela veckan vara fyllt av medeltidsklädda människor såsom gycklare, riddare och folkmusiker. Det kommer att finnas medeltida marknader, tornerspel, tävlingar i armborst och annat som får minnen tillbaka hur det var för många hundra år sedan i Sverige. Vissa saker har under åren som gått blivit tradionella och utförs varje år på samma dag och tid. Det handlar om Lajv-picknicken på torsdagen och Munkbollen på måndagen.  På onsdagar är det också en klädbytardag vilket innebär att några av männen klär sig som kvinnor, och kvinnor som männen – och då inte för att det var extra vanligt på medeltiden, utan för att det hela blir lite roligare så. Utöver allt detta kan man också gå och se musikaler som Jungfrusängen eller kanske kolla på intåget vid Söderport.

Boka hotell eller campingplats i tid

Att ta sig till Medeltidsveckan på Gotland är ett måste, och du gör det lättast genom att ta båten från Stockholm. Se dock till att boka i god tid för att få plats på hotell eller  camping. Många är det som vill besöka Gotland under denna vecka så om man inte tar sin chans när det finns lediga platser kommer behöva vänta tills nästa år.

Några fotografier fanns inte på medeltiden, men om du vill klä dig som de gjorde då kan du efterlikna denna herre: