Gotlands raukar

En av de saker som är allra mest kända på Gotland och som många vill se när de besöker ön är dess raukar. Det är ett riktigt häftigt naturfenomen som känns riktigt mäktigt när man står nedanför en stor rauk och bevittnar vad havet kan göra. För det är ändå havet som skapar dessa formationer! Om man går in på uppslagsverket Wikipedia och ser vad det står där så kan man läsa följande om raukar:

En rauk är en av abrasion formad sten, ett geologiskt vittringsfenomen som bildas när relativt mjukare bergarter vid stränder eroderas av det omgivande havet och en hårdare kärna av kalksten blir kvar. Den ännu pågående landhöjningen efter den senaste nedisningen tar raukar upp ur havet. Raukar är vanliga på Gotland, men finns också på Öland.

Så att det finns många raukar på Gotland är inget konstigt alls, eftersom det är en ö så är ju kustlinjen väldigt lång och en stor del av berggrunden består av kalksten, vilket gör att förhållandena är optimala för att raukar ska bildas. Man kanske tänker att en sten är så enormt hård att lite vatten omöjligen kan påverka den så starkt, men vi inser att det inte stämmer när vi tittar på en rauk. Givetvis tar det enormt lång tid, men med gott om tid och rörelse i vattnet så kan även den starkaste sten slipas ned och erodera av vattnets påverkan. Det finns ett gäng mer eller mindre kända raukar du inte ska missa att se om du åker till Gotland, Hoburgsgubben är en av dem! I rätt vinkel ser det ut som ett manshuvud, och rauken Kaffepannan vid Fårö är också en syn värd att se.