En nypa frisk luft för hälsan

Att ta en liten semester och resa iväg behöver inte vara ett stort projekt, det kan handla om att bara fara iväg för att koppla av ett par dagar. Då är Gotland en fantastisk plats med dess vackra miljöer som är rofyllda och skapar chanser till att våra tankar ska hinna ikapp oss och vi ska komma i fas med oss själva. Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att du kan åka till Gotland vilket månad som helst på året och fortfarande f med dig vackra minnen. På somrarna är det fler turister och mer liv och rörelse, men även varmt i vattnet och heta vindar som bjuder på sköna cykelturer. På vinterhalvåret är det mest lokalbefolkningen som syns så far du iväg nu får du nästan ön för dig själv – vilket är en lockande tanke. Så, oavsett årstid kan du fara hit och koppla av, för då vi lever i en digital tidsålder är det otroligt viktigt att finna inre harmoni.

Koppla av och finn ro

Att ha god inre harmoni menar många är vårt nya sätt att tänka. Då vi lever i en värld som är snabb och där vi vill se resultat och blir triggade av att bli klara och gå vidare så är det otroligt viktigt att alltid veta att vi mår bra längst inne i vårt inre, för om vi inte mår bra så kommer det betyda att vi hamnar på snedsida med oss själva och varken klarar av jobb eller fritid. Det har förut varit skriverier om att det är bättre att vi tar semestern i ett svep så det inte blir så hattigt. Men detta tycks numer inte stämma utan det handlar mer om kvalitet i vad vi gör än kvantitet av hur många dagar:

”Modern forskning visar således att semesterkvantiteten har mindre betydelse för hälsa och välbefinnande än kvaliteten eller innehållet i semestern. Personer som upplever att de har autonomi och själva styr över semesterinnehållet anser att de återhämtar sig mest under semestern. Det räcker således inte enbart att se på semestern som en passiv process som känne­tecknas av frånvaro av betalt arbete. Fokus ligger alltmera på vad personer gör under semestern. Det är inte givet att alla lever ett vad Folkhälsoinstitutet skulle karaktärisera ett sunt liv under semestern.”