Att göra på Gotland

Gotland är en ö där det finns en mängd olika saker att göra och att se. Många kanske tänker på Medeltidsveckan, Almedalsveckan eller Stockholmsveckan när de tänker på Gotland. Men för de som inte åker dit under dessa tre veckor, finns massor av aktiviteter att delta i på ön.

Oavsett om man väljer att ta bilen till Gotland eller kanske åker på cykelsemester, finns en rad aktiviteter och sevärdheter, både på sommaren och på vintern. En utav de populäraste sevärdheterna på Gotland är Ringmuren. Muren är en stadsmur som går runt Visby innerstad. Ringmuren är elva meter hög och har 27 marktorn. Muren har bidragit mycket till att Visby har blivit utsedd till en världsarvstad. Den äldsta delen av Ringmuren byggdes på 1100-talet.

För barnfamiljen är Gotland ett härligt resmål. Här finns bland annat Kneippbyn som har ett äventyrsbad med ruschkanor och pooler. Förutom äventyrsbadet finns bland annat gokart, karuseller, elbilar och äventyrsgolf. Här finns även originalet av Pippis hus Villa Villekulla, som filmernas spelades in i. Den som vill bo på Kneippbyn kan göra det på områdets camping eller stugby.

Gotland är ett riktigt paradis för den som gillar att ligga på stranden. Här finns Tofta, som är en stor strand med fina sanddyner och många aktiviteter för familjen. En annan strand är Sudersand, som ligger på Fårö och är ett av Sveriges bästa bad. Den som tycker att havet är lite för kallt kan med fördel besöka Blå lagunen, ett gammalt kalkbrott i Ar. Färgen på vattnet är som namnet avslöjar, blåskimrande och vattnet kan bli riktigt varmt.

De som tycker om att gå på museum, kan även göra det på Gotland. På Gotlands museum lär man sig allt om öns historia, som är dramatisk, rik och levande. Här visas alla de silverskatter som hittats från vikingatiden. Bungemuseet är ett annat museum, och här får man skåda byggnader från fyra århundraden. Man får även lära sig mer om alla de hustyper man sett längs vägarna på Gotland.

Vill man även ha något i magen kan man besöka Sylvis döttrar, som säljer riktigt goda kanelbullar. Alternativt Sysne fiskbutik, som sägs ha öns bästa rökta fisk.