Åka till Gotland för gotlandsrussen

Sommaren blir för många kort på grund av att man inte kan vara ledig hela sommaren. De veckor man sedan får loss kanske man inte vartenda har råd att åka utomlands. Men inte behöver man sitta hemma på semestern. Nej, varför inte ta färjan över till Gotland och gör en rundtur där? Gotland är en magisk ö men en spännande natur och historia, som man inte för något i världen får missa.

Något som är populärt, framförallt för barn är att få rida på gotlandsruss. Anledningen är att många barn tycker att hästar i allmänhet är fina djur som går bra att använda för att rida på. Att låta sina barn rida på hästar är som en engångsgrej helt okej, vilket man kan alltså kan göra när man ändå åker förbi ett stall med gotlandsruss. Som förälder kan man dock tänka på vissa saker:

  1. En rekommendation är att barnen behöver vara minst sju år för att få rida.
  2. Alla barn som rider måste ha ridhjälm på sig som inte är för stor för barnets huvud.
  3. Se till att barnen har en säkerhetsväst på sig, som skyddar kroppen om barnet skulle ramla ned.
  4. Det är viktigt att hjälmen och västen är CE-märkt.
  5. Att ha bra skor när man rider är en mycket stor fördel för att få ett bättre fäste, antingen ridstövlar eller ridskor.
  6. Rid alltid i oömma kläder.
  7. Var försiktig i stallet, eftersom en fel rörelse på hästen kan göra den irriterad.

Inte bara hästar på Gotland

Naturligtvis kan man inte bara rida på gotlandsruss hela semestern, utan det finns så mycket mer man kan göra. Ett starkt tips är att göra Gotland runt, alltså inte segeltävlingen, utan att åka runt hela ön och göra de sevärdheter som finns: alltifrån att se Visbys ringmur till Fårös vackra natur och alla dessa raukar som finns över hela ön. Det kanske inte är så konstigt att så många kommer till ön för att ta det lugnt. Det är en mycket vacker ö Gotland som man bör besöka minst en gång någon gång i livet. Varför – åk dit och se efter!